india natural vegetation and wildlife

Click here to load reader

Post on 17-Dec-2015

43 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

overview of India natural vegetation and wildlife

TRANSCRIPT

  • INDIA INDIA INDIA INDIA NATURAL NATURAL NATURAL NATURAL VEGETATION AND WILDLIFEVEGETATION AND WILDLIFEVEGETATION AND WILDLIFEVEGETATION AND WILDLIFE

  • The grasses, shrubs and trees, which grow on their own without interference or help from human beings are called naturalvegetation.Different types of natural vegetation are dependent on Different types of natural vegetation are dependent on differentclimatic conditions, among which the amount of rainfall is very important.Due to varied climatic conditions, India has a wide range of natural vegetation.Vegetation of India can be divided into five types Tropical evergreen forest, Tropical deciduous forest, Thorny bushes ,Mountain vegetation and Mangrove.

  • Tropical Rain Forests occur in the areas which receive heavy rainfall. They are so dense that sunlight doesnt reach the ground.Many species of trees are found in these forests,whichMany species of trees are found in these forests,whichshed their leaves at different times of the year. As a result, they always appear green and are called evergreen forest.Important trees found in these forests are mahogany, ebony and rosewood.

  • These forests are also called monsoon forests. They are less dense. They shed their leaves at a particular time of the year.

    Tropical Deciduous Forest

    dense. They shed their leaves at a particular time of the year.

    Important trees of these forests are Sal, teak, peepal, neem and shisham.

    They are found in Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, Chhattisgarh, Orissa, and in parts of Maharashtra.

  • This type of vegetation is found in dry areas of the country. The leaves are in the form of spines to reduce the loss of water.

    THORNY BUSHES

    water.

    Cactus, khair, babool, keekar are important and are found in the states of Rajasthan, Punjab, Haryana, Eastern slopes of Western Ghats and Gujarat.

  • A wide range of species is found in the mountains according to the variation in height. With increase in height, the temperature falls. At a height between 1500 meters and 2500 meters most

    Mountain Vegetation

    At a height between 1500 meters and 2500 meters most of the trees are conical in shape. These trees are called coniferous trees. Chir, Pine and Deodar are important trees of these forests.

  • These forests can survive in saline water. They are found mainly in Sunderbans in West Bengal and in the Andaman and Nicobar Islands.Andaman and Nicobar Islands.Sundari is a well-known species of trees in mangrove forests after which Sunderbans have been named

  • Forests are home to a variety of wild life. There are thousands of species of animals and a large variety of reptiles, amphibians, mammals, birds, insects and worms which dwell in the forest.The tiger is our national animal. It is found in various parts of the country. Gir forest in Gujarat is the home of Asiatic lions. Elephants and one-horned rhinoceroses roam in the forests of Elephants and one-horned rhinoceroses roam in the forests of Assam. Elephants are also found in Kerala and Karnataka. Camels and wild asses are found in the Great Indian desert and the Rann of Kuchchh. Wild goats, snow leopards,bears, etc. are found in the Himalayan region. Many other animals are found in our country such as monkey, wolf, jackal, nilgai, cheetal, etc.India is equally rich in bird life. The peacock is our national bird. Other birds are parrots, pigeons, mynah, geese, bulbul and ducks. There are several bird sanctuaries which have been created to give birds their natural habitat.

  • Question and Answer

    Ques1> Name the major type of forest found in India.

    Ans1.> The major type of forest found in India are Tropical Rainforests Tropical Deciduous Forests Desert vegetation Mountain vegetation Mangrove forests

  • Ques2.> Why are the tropical rainforests called evergreen forest ?

    Ans2.> The tropical rainforest called evergreen forest because they are found in areas with more than 200 because they are found in areas with more than 200 cm of annual rainfall and a short dry season. They shed their leaves at different times of the year hence they appear evergreen.

  • Ques3.>What are the products obtained from the forests?

    Ans3.>We get variety of products from forests. Wood ,used either as timber or firewood ,is the most important ,used either as timber or firewood ,is the most important product . Other products include lac ,resin ,gum ,cellulose ,fodder , tendu leaves and medicinal herbs.

  • Ques4.> What is the signifance of national parks in India?

    Ans4.> Animals and birds are our national heritage and must be protected. Thus, a number of national parks, must be protected. Thus, a number of national parks, wildlife and bird sanctuaries have been set up in different parts of India

  • Ques5.> why does India have a large variety of forest?

    Ans5.> India have a large variety of forest because of two factors

    1.The variation in the amount of rainfall1.The variation in the amount of rainfall2.Variation in landform features

  • Ques6.>How are forest in the Himalayas classified

    ans6.> forest in the Himalayas are classified as1. Tropical deciduous forest-The Shiwaliks or the foothills of

    the Himalayas are covered with tropical deciduous forest in which Sal is the most important tree.

    2. Evergreen Trees-In the subtropical hills vegetation , board 2. Evergreen Trees-In the subtropical hills vegetation , board leaved evergreen trees, such as oak, chestnuts and chir are found.

    3. Coniferous Forest- At higher altitude there is a belt of coniferous forest, in which pine ,cedar , silver fur , deodar and spruce are the main trees.

    4. Alpine Grasses- At the height of about 3500m and above shrubs and grasses of alpine variety are found.

  • Ques7.>What is the importance of forests?

    Ans7.>We get variety of products from forests. Wood ,used either as timber or firewood ,is the most important product . Other products include lac ,resin ,gum ,cellulose ,fodder , tendu leaves and medicinal ,gum ,cellulose ,fodder , tendu leaves and medicinal herbs.

    The forest play an important role in our economyForest also perform certain other important functions such as ,regulating air currents , moderating floods , preventing soil erosion , conserving soil moisture and increasing soil fertility .

  • Ques8.> Distinguish between a national park and wildlife sanctuary.

    Ans8.> A national park is a reserved area meant for preserving not only wildlife, but also the natural vegetation and the natural beauty.vegetation and the natural beauty.

    A wildlife sanctuary is a reserved area meant for the preservation and development of endangered species.

  • Ques9.>Why most of the tropical rainforest cannot be exploited for commercial use?

    Ans9.>the tropical rainforest cannot be exploited for commercial use because the exploited for commercial use because the commercial use of these hardwood tree is difficult as a large number of tree species are found together at one place.

  • Ques10.>Do you think public awareness is a must for conserving wildlife

    Ans10.> yes, public awareness is must for conserving wildlife because the decline of wildlife has been due to reckless killing of animals by man has been due to reckless killing of animals by man for person enjoyment and gain . This is serious threat that calls for urgent measures to protect our wildlife.

View more