testes de inglês - 8º ano

of 33/33
I Reading comprehension and language use Read the following text about how British people spend their holidays. Holidays with the British British peopl e usuall y have about four weeks’ holiday every year plus public holidays (also called ‘Bank holidays’) . They have their holidays in summer, in July or August. Many working people take a two-week holiday during the summer. A second holiday break in winter or in spring is also becoming more popular in the UK. In winter some people go skiing in Europe, and in spring, visits to capital cities such as Paris, Amsterdam or Barcelona are popular. The most popular holiday locations for Brits include Spain, France, Greece and the USA. Lots of people buy a package holiday. Flights and packag e holidays are much cheap er during school term time and the British government is worried that some young people are missing school to go on holiday. Parents who take their child on holiday during term time can now pay a fine of up to 100 pounds. British people also like to go on holiday in the UK: in England, Northern Ireland, Scotland or Wales. Warm weather and sun are not guaranteed in the UK of course! What can young British people do on a UK holiday? Taking your tent or caravan to stay on a campsite is popular, especially in the south of England. Newquay, in Cornwall, on the south coast of England, is a favourite camping area for families and for teenagers. Newquay has great beaches, with good waves for surfers as well as lots of nightlife. Wild camping means you take your tent, sleeping bag, food, water (and toilet paper!) and you find a quiet place to spend the night in the countryside or hills away from roads and hous es. Wild camping is legal only in some parts of Britain. Some teenagers want to spend their holidays doing something without their family. A language exchange is one way to be more independent and improve language skills. A British teenager spends a week or two in a foreign country, staying with a family who has a son or daughter of the same age and practises the local language. Later the foreign teenager visits the UK to practise their English with the British family. Summer camps can be fun too. Do it 4 Real organises camps for 10-19-year-olds in the UK where young people can do quad biking, paintballing, fil m making and street dancing. There’s also a ‘Future leader’ camp for 7-19-year-olds where activities include leadership skills as well as raft building, archery, climbing and survival skills. http://learnenglishteens.britishcouncil.org/uk-now/read-uk/holidays(abridged) Name: __________________________________________________ No. _____ Class: _________ Date: ____ / ____ / ____ Evaluation: ___________________ Teacher: _______________________ EVALUATION TEST 1 5 10 15 20 25 30

Post on 24-Dec-2015

2.789 views

Category:

Documents

227 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Cinco testes de avaliação de inglês para o 8º ano.

TRANSCRIPT

  • I

    Reading comprehension and language use

    Read the following text about how British people spend their holidays.

    Holidays with the British British people usually have about four weeks holiday every year

    plus public holidays (also called Bank holidays) . They have their

    holidays in summer, in July or August. Many working people take a

    two-week holiday during the summer. A second holiday break in winter

    or in spring is also becoming more popular in the UK. In winter some

    people go skiing in Europe, and in spring, visits to capital cities such as

    Paris, Amsterdam or Barcelona are popular.

    The most popular holiday locations for Brits include Spain, France,

    Greece and the USA. Lots of people buy a package holiday. Flights

    and package holidays are much cheaper during school term time

    and the British government is worried that some young people are

    missing school to go on holiday. Parents who take their child on

    holiday during term time can now pay a fine of up to 100 pounds.

    British people also like to go on holiday in the UK: in England,

    Northern Ireland, Scotland or Wales. Warm weather and sun are

    not guaranteed in the UK of course! What can young British

    people do on a UK holiday? Taking your tent or caravan to stay on

    a campsite is popular, especially in the south of England.

    Newquay, in Cornwall, on the south coast of England, is a

    favourite camping area for families and for teenagers. Newquay

    has great beaches, with good waves for surfers as well as lots of nightlife. Wild camping means you take your tent,

    sleeping bag, food, water (and toilet paper!) and you find a quiet place to spend the night in the countryside or hills

    away from roads and houses. Wild camping is legal only in some parts of Britain.

    Some teenagers want to spend their holidays doing something without their family. A language exchange is one

    way to be more independent and improve language skills. A British teenager spends a week or two in a foreign

    country, staying with a family who has a son or daughter of the same age and practises the local language. Later the

    foreign teenager visits the UK to practise their English with the British family. Summer camps can be fun too. Do it 4

    Real organises camps for 10-19-year-olds in the UK where young people can do quad biking, paintballing, film making

    and street dancing. Theres also a Future leader camp for 7-19-year-olds where activities include leadership skills as

    well as raft building, archery, climbing and survival skills.

    http://learnenglis hteens.b ritis hcouncil. org/uk -now/read-uk/ hol idays (abridged)

    Name: __________________________________________________ No. _____ Class: _________

    Date: ____/____/____ Evaluation: ___________________ Teacher: _______________________

    EVALUATION TEST 1

    5

    10

    15

    20

    25

    30

  • A. Are the sentences 'Right' (A) or 'Wrong' (B)? If there is not enough information to answer 'Right'

    (A) or 'Wrong' (B) choose 'Doesnt say' (C).

    1. Most working people in the UK have about six weeks' annual holiday.

    2. The British government doesnt want families to go on holiday during

    school term time.

    3. The weather is always warm and sunny in summer in Britain.

    4. The south coast is a popular place to camp.

    5. There are summer camps for teenagers in the UK.

    6. The summer camps can be quite expensive!

    B. Match the vocabulary with the correct definitions. Write (A-H) next to numbers (1-8).

    1. Package holiday

    2. The UK

    3. A roller coaster

    4. A campsite

    5. Wild camping

    6. A holiday camp

    7. Skiing

    8. Language exchange

    C. Answer the following questions and use the text whenever possible.

    1. What types of holidays and accommodations are mentioned in the text?

    ____________________________________________________________________________

    ____________________________________________________________________________

    2. Which activities can you do in each different type of holiday?

    ____________________________________________________________________________

    ____________________________________________________________________________

    3. Would you choose any of the holidays mentioned in the text? Justify your answer.

    ____________________________________________________________________________

    ____________________________________________________________________________

    A. Staying with a family in a different

    country to learn a language.

    B. A place which provides holiday

    accommodation, food and

    entertainment.

    C. A ride at a theme park.

    D. A holiday organised by a travel agent

    which includes the cost of your hotel

    and transport.

    E. Spending the night in a tent but not on

    a campsite.

    F. A place to stay in a tent or caravan.

    G. It is made up of England, Northern

    Ireland, Scotland and Wales.

    H. A holiday spent in the mountains

    moving across the snow.

  • D. Complete the email Jenny sent to Eric about her holiday in Scotland.

    Choose the best word (A, B or C) for each space.

    1. A.re having B. have C. has

    2. A. stay B.re staying C. stays

    3. A.s got B. ve got C. had got

    4 A. are B. is C.s

    5. A. m not understanding B. doesnt understand C. dont understand

    6. A. stand B. m standing C. stands

    7. A. try B. tries C. m trying

    8. A. doesnt think B. dont think C. am not thinking

    9. A. love B. is loving C. loved

    10. A. is saying B. says C. say

    11. A. look B. is looking C. looks

    12. A. Do you have B. Are you having C. Have

    Hi Eric!

    We (1) _______________ a great holiday here in Scotland! We (2) _______________

    in a hotel in the centre of Edinburgh. It (3) _____________ a swimming pool but its

    too cold to swim! There (4) _____________ lots of things to do. The people are

    friendly but sometimes I (5) _____________ them.

    Right now I (6) _____________in front of Loch Ness and I (7) _____________ to

    see the monster. I (8) _____________ I will! Its raining a lot here and its foggy.

    Even if it existed, I wouldnt be able to see it!

    The weather here in Scotland is awful! Its always raining and its cold and windy

    but my father (9) _____________ it! He (10) _____________ bad weather always

    (11) _____________ worse through a window, (12) _____________ a good holiday

    at the beach?

    See you soon,

    Jenny

  • II WRITING

    What does Emily say to Kim?

    A. Complete the conversation between two friends.

    Kim: Well, finally we are on holidays!

    Emily: (1) ___________________________________________________________________

    Kim: I usuall y stay at home and play computer games or watch television.

    Emily: (2) ___________________________________________________________________

    Kim: No, of course not. Reading is boring. Id rather go out some day.

    Emily: (3) ___________________________________________________________________

    Kim: Yes, great! There are lots of good films going on at the cinemas right now!

    Emily: (4) ___________________________________________________________________

    Kim: Well, we can meet in front of the school .

    Emily: (5) ___________________________________________________________________

    Kim: No! Well try to arrive early. Its going to be a good day!

    B. Write a short email to a friend about your holidays. Write about 80 words.

    Say where you usually spend your holidays;

    Say who you spend your holidays with;

    Say what you often do and dont do;

    Say if you like/dont like your holidays and explain why;

    Say where you would like to spend your holidays and explain why;

    Attach a file.

    Document attached

  • CRITRIOS ESPECFICOS DE CLASSIFICAO

    GRUPO I

    A N3

    A. Seleciona 5 ou 6 opes corretas

    Chave : 1. B; 2. A; 3. B; 4. A; 5. A; 6. C.

    15

    N2 10

    N1 Seleciona 2 opes corretas. 5

    B N3

    Associa correctamente 7 ou 8 palavras.

    Chave : 1. D; 2. G; 3. C; 4. F; 5. E; 6. B; 7. H; 8. A.

    15

    N2 10

    N1 Associa corretamente 2 palavras 5

    C

    N4

    Responde corretamente a 3 questes de acordo com

    informao do texto e com correo gramatical. Pode

    escrever com incorrees de grafia e pontuao no

    impeditivas da compreenso.

    Exemplo de resposta: 1. The types of holidays

    mentioned are: going to the mountain; package

    holidays, camping, travelling abroad. People stay in

    tents, caravans campsites, at family homes, hotels or

    holiday parks;

    2. Skiing, sightseeing, touring, going to the beach,

    going out at night, relaxing in a quiet place, learning

    languages, practising sports, film making and dancing;

    3. Id love going to a holiday park to practise radical

    sports, to dance and learn how to make films.

    20

    N3

    Responde corretamente a 2 questes de acordo com

    informao do texto e com correo gramatical. Pode

    escrever com incorrees de grafia e pontuao no

    impeditivas da compreenso.

    10

    N2

    Responde corretamente a 1 questo de acordo com

    informao do texto e com correo gramatical. Pode

    escrever com incorrees de grafia e pontuao no

    impeditivas da compreenso.

    5

    N1

    Responde a 2 questes com informao parcialmente

    correta. Pode escrever com incorrees de grafia e

    pontuao no impeditivas da compreenso.

    5

    D

    N3

    Completa o texto com 11 ou 12 palavras corretas.

    Pode faz-lo com incorrees de grafia no

    impeditivas da compreenso.

    Chave : 1. A; 2. B; 3. A; 4. A; 5. C; 6. B; 7. C; 8. B; 9.

    B; 10. B; 11. C; 12. B.

    9

    N2 6

    N1

    Completa o texto com 4 palavras corretas. Pode faz-

    lo com incorrees de grafia no impeditivas da

    compreenso.

    3

    GRUPO II

    A

    N4

    Formula corretamente as 5 questes.

    Chave : 1. What do you usually do?;

    2. Do you read?; 3. Do you want to go to the cinema

    with me?; 4. Where do we meet?; 5. Are you planning

    to come late?/ Are we coming late?

    16

    N3

    Formula corretamente apenas 3 a 4 questes. Pode

    escrever com incorrees de grafia no impeditivas da

    compreenso, usando palavras suas. Erra ou omite as

    outras questes.

    12

    N2

    Formula corretamente apenas 2 questes. Pode

    escrever com incorrees de grafia no impeditivas da

    compreenso, usando palavras suas. Erra ou omite as

    outras questes.

    8

    N1

    Formula corretamente apenas 2 questes. Pode

    escrever com incorrees de grafia no impeditivas

    da compreenso, usando palavras suas. Erra ou

    omite as outras questes

    4

    ATIVIDADE B

    Competncia Pragmtica

    1.

    N5

    Escreve um texto respeitando o tema dado,

    fornecendo pormenores e destacando aspetos

    relevantes. O discurso claro e coerente, ainda que

    com recurso a um nmero limitado de mecanismos de

    coeso. Respeita os limites de palavras indicados.

    15

    N4 12

    N3

    Escreve um texto simples, incluindo alguns

    pormenores relevantes. O discurso globalmente

    claro e coeso, ainda que possam registar-se

    incoerncias. A articulao das ideias geralmente

    linear. Pode no respeitar os limites de palavras

    indicados.

    9

    N2 6

    N1

    Escreve um texto simples, abordando o tema de

    forma genrica e recorrendo a repeties e

    pormenores pouco relevantes. Utiliza frases

    elementares, mas estrutura deficientemente o texto.

    Pode no respeitar os limites de palavras indicados.

    3

    Competncia Lingustica*

    1.

    N5

    Escreve um texto corretamente estruturado. Utiliza de

    forma geralmente adequada vocabulrio variado,

    embora possa ocorrer pontualmente uma escolha de

    palavras menos correta. Revela bom domnio

    gramatical, com alguns lapsos, raros e no

    sistemticos. A ortografia razoavelmente correta,

    com erros apenas em vocbulos menos correntes,

    em que se pode notar a influncia da lngua materna.

    A pontuao adequada.

    10

    N4 8

    N3

    Escreve um texto simples onde revela domnio

    lingustico suficiente para articular as ideias de forma

    compreensvel e com pouca ambiguidade. O

    vocabulrio relativamente pobre, mas consegue

    suprir limitaes com recurso a circunlocues e

    outros mecanismos de substituio. O controlo

    gramatical suficiente para permitir a compreenso

    do que pretende comunicar. A ortografia aceitvel e

    a pontuao adequada.

    6

    N2 4

    N1

    Escreve um texto simples, utilizando padres frsicos muito elementares. Emprega estruturas simples, com

    tendncia a misturar tempos e a esquecer-se de fazer concordncias. Utiliza vocabulrio muito elementar. A pontuao nem sempre adequada.

    2

    N1

    Escreve um texto simples, utilizando padres frsicos

    muito elementares. Emprega estruturas simples, com

    tendncia a misturar tempos e a esquecer-se de fazer

    concordncias. Utiliza vocabulrio muito elementar. A

    pontuao nem sempre adequada.

    2 *A competncia lingustica s ser avaliada se o aluno tiver tratado o tema proposto, situando-se o seu texto, pelo menos, no nvel 1 da competncia pragmtica.

  • INFORMATION EVALUATION TEST 2

    Critrios Gerais de Classificao

    Todos os itens apresentam critrios especficos de classificao organizados por nveis de desempenho. A cada um

    desses nveis atribuda uma nica pontuao. Para a generalidade dos itens, so considerados de um a cinco

    nveis (N5, N4, N3, N2 e N1). Qualquer resposta que no corresponda ao nvel mais elevado descrito integrada

    num dos outros nveis apresentados, de acordo com o desempenho observado.

    Para a atividade C, so considerados de um a cinco nveis (N5, N4, N3, N2 e N1), em cada parmetro

    competncia pragmtica e competncia lingustica.

    Qualquer resposta que no corresponda ao nvel mais elevado descrito integrada num dos outros nveis

    apresentados, de acordo com o desempenho observado. Esto previstos nveis de desempenho intercalares no

    descritos.

    classificada com zero pontos qualquer resposta que no atinja o nvel 1 de desempenho.

    Nos itens de seleo, qualquer resposta indicada de forma equvoca, por exemplo, fornecendo mais elementos do

    que o(s) pedido(s), classificada com zero pontos.

    Nos itens de construo, atribuda a classificao de zero pontos a respostas que no correspondam ao solicitado,

    independentemente da qualidade do texto produzido.

    Domnios Competncias Tipologia de itens

    Nmero de itens

    Cotao (em pontos)

    Lexis

    Free time activities; sports

    Grammar

    Past Simple vs Past Continuous

    Phrasal verbs

    Competncia lingustica

    competncia lexical

    competncia gramatical

    competncia semntica

    competncia ortogrfica

    Competncia pragmtica

    competncia funcional

    Grupo I

    ITENS DE SELEO

    Completamento

    Associao

    ITENS DE SELEO

    W / DS

    Resposta curta

    4

    2

    75 pontos

    Competncia sociolingustica

    Grupo II

    Itens de construo

    Resposta restrita ou extensa

    1 25 pontos

  • I

    Reading comprehension language use and vocabulary

    Read the text about a Singaporean boys hobbies.

    I have two hobbies. They are collecting coins and skateboarding. Collecting

    coins is my indoor hobby while skateboarding takes me outside to experience

    the fresh air. I find that they provide a nice balance of going out and staying in

    during my free time.

    Since I began collecting coins two years ago, I have met many others who

    share the same burning interest. It started when my father brought home his

    unused coins from his business trips. I thought some of them looked exotic.

    They looked very different from our Singapore coins. I had a liking for the

    various coins immediately and began collecting them. Now, whenever my

    father goes on his trips, I beg him to bring home as many different coins as he can.

    Today, I have over two hundred coins from twenty -four different countries.

    My interest in skateboarding began differently. I started three years ago, when I was in

    primary four, when a classmate of mine introduced skateboarding to me. At first, I found it

    difficult to balance on a plank of wood on wheels. I also thought it was silly skateboarding

    when rollerblading was so much easier and faster. But after two weeks of skateboarding

    every afternoon, I began to love the wind blowing in my hair and the thrill I got going

    places with it. Today, my favourite skateboarding area is the park by the beach where i t's

    safe and I do not bump into people while skating. My two hobbies are important to me

    because they help me relax. I dont want to study too much but I make sure that I do my

    homework before I even think about my coin collection or skateboarding.

    http://www.englishda ily 626.com/englis h_c ompositions.php?118

    A. Are the sentences 'Right' (A) or 'Wrong' (B)? If there is not enough information to answer 'Right'

    (A) or 'Wrong' (B) choose 'Doesnt say' (C).

    1. The boy has two hobbies: one indoor and one outdoor.

    2. There are not many people who like collecting coins.

    3. The boy lives in Europe.

    4. Skateboarding is a very expensive hobby.

    5. At first skateboarding was not easy.

    6. The two hobbies balance the boys life.

    Name: __________________________________________________ No. _____ Class: _________

    Date: ____/____/____ Evaluation: ___________________ Teacher: _______________________

    EVALUATION TEST 2

    5

    10

    15

    20

    25

  • B. Complete the sentences with information from paragraphs 2 and 3.

    1. The boy started his indoor hobby when ______________________________________

    2. He liked the coins because ________________________________________________

    3. Whenever his father goes abroad, __________________________________________

    4. At first he thought skateboarding was silly because _____________________________

    C. Here are other outdoor and indoor activities the boy could try.

    What is the word for each one?

    The first letter is already there. There is one space for each other letter in the word.

    1. W __ __ __ __ __ __ 4. C __ __ __ __ __ __

    2. R __ __ __ __ __ 5. C __ __ __ __ __ __ __

    3. G __ __ __ __ __ __ __ __ 6. H __ __ __ __ R __ __ __ __ __

  • D. Read the email Rosalia sent to Nate about her holiday in Costa Rica. Choose the best option (A, B

    or C) for each space.

    A few summers ago, I (1) ______________________ in San Jose, Costa Rica, and one weekend my dad and I (2)

    ______________________ to Turtoquero . The first day in this island town, we set for a rainforest tour. On this walk,

    we (3) ______________________ amazing animals like the loud howler monkey, the mystical white-faced monkey,

    a deadly-poisonous snake, and several terrifying spiders. Our guide then (4) _____________________ us further

    down the beach to see more beautiful turtles making their nests. A few times, we almost (5) _________ right into

    other stout turtles that (6) ______________________ their way onto shore. Watching the turtles pull their massive

    bodies onto the beach for their survival tradition (7) ______________________ me goosebumps that warm summer

    night.

    Taking this trip to see the awesome turtles really (8) ______________________ me to take steps to help them.

    Standing on the edge of the crashing waves, knowing that the turtles (9) ______________________ to survive,

    (10) ______________________ me inspiration.

    I hope that sometime soon I will be able to return to that beach to help keep the mysterious turtles safe so that

    others around the world will be able to enjoy these magnifi cent creatures.

    http://teenink.com/hot_t opics/envi ronm ent/artic le/ 4223/Ins piration -from-Sea-Turtles/

    (abridged and adapted)

    1. A. didnt live B. lived C. was living

    2. A. went B. was going C. go

    3. A. didnt see B. saw C. were seeing

    4. A. taken B. took C. were taking

    5. A. ran B. were running C. didnt run

    6. A. made B. were making C. didnt make

    7. A. gave B. didnt give C. was giving

    8. A. was inspiring B. inspired C. didnt inspire

    9. A. are struggling B. were struggling C. struggled

    10. A. brought B. is bringing C. was bringing

    E. Yesterday all the members of this Asian family from Singapore were doing dif ferent things at 6

    oclock. Write correct sentences about the pictures.

    a) The mother and the little girl / read / a book

    _______________________________________

    _______________________________________

    b) The boy / play computer / bedroom

    _______________________________________

    _______________________________________

    c) The father / sleep / couch

    ______________________________________

    ______________________________________

    d) The girl / listen to music / living room

    ______________________________________

    ______________________________________

    ______________________________________

  • F. Complete the five conversations.

    II

    WRITING

    Write a note to a friend to persuade him / her to practise some kind of sport.

    Write 70-80 words.

    Refer:

    Which sports you practise;

    When you practise;

    The advantages of practising sports.

    1. Which sport did you use to practise a

    few years ago?

    A. Wheelchair fencing.

    B. Playing computer.

    C. Not at all.

    2. How did you manage to balance sport

    and school last year?

    A. Powerlifting.

    B. I used to wake up very early to practise.

    C. Thats all right.

    3. Time to go to the gym!

    A. I need to work off the ice cream I ate.

    B. Youd better work off.

    C. Lets work it off then.

    4. Im full of energy!

    A. Time to work out.

    B. Time to work off.

    C. Lets warm down.

    5. You look so tired!

    A. Youd better cool down now.

    B. Why dont you cool off?

    C. You enjoy knocking out.

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

  • CRITRIOS ESPECFICOS DE CLASSIFICAO

    GRUPO I

    A N3

    Seleciona 5 ou 6 opes corretas. Chave: 1. A; 2. B; 3. B; 4. C; 5. A; 6. A.

    15

    N2 10

    N1 Seleciona 2 opes corretas. 5

    B

    N3

    Completa corretamente as 4 frases de acordo com informao do texto e com correo gramatical. Pode escrever com incorrees de grafia no impeditivas da compreenso, usando palavras suas. Chave: 1. when his father brought home his unused coins from trips around the world; 2. they looked very different from Singaporean coins; 3. he asks him to bring many different coins; 4. rollerblading was much easier and fast.

    15

    N2 10

    N1

    Completa corretamente apenas 1 frase de acordo com informao do texto e com correo gramatical. Pode escrever com incorrees de grafia no impeditivas da compreenso, usando palavras suas. Erra ou omite as outras questes.

    5

    C

    N3

    Completa as 6 palavras adequadamente. Chave: 1. writing; 2. rowing; 3. gardening; 4. cooking; 5. crafting; 6. horse riding.

    6

    N2 4

    N1 Completa 2 palavras adequadamente. 2

    D

    N3

    Completa o texto com 9 ou 10 palavras corretas. Chave: 1. C; 2. A; 3. B; 4. B; 5. A; 6. B; 7. A; 8. B; 9. B; 10. A.

    12

    N2 8

    N1 Completa o texto com 4 palavras corretas. 4

    E

    N3

    Escreve as frases com correo gramatical. Pode escrever com algumas incorrees de grafia no impeditivas da compreenso. Chave: a. The mother and the little girl were reading a book. b . The boy was playing computer in the

    bedroom. c. The father was sleeping in the couch.

    d. The girl was listening to music in the living room.

    15

    N2 10

    N1

    Escreve apenas uma frase com correo gramatical. Pode escrever com algumas incorrees de grafia no impeditivas da compreenso.

    5

    F N3

    Associa corretamente 5 frases. Chave: 1. A; 2. B; 3. A; 4. A; 5. A

    12

    N2 8

    N1 Associa corretamente 2 palavras. 4

    GRUPO II

    Competncia Pragmtica

    1

    N5

    Escreve um texto, respeitando o tema dado, fornecendo pormenores e destacando aspetos relevantes. O discurso claro e coerente, ainda que com recurso a um nmero limitado de mecanismos de coeso. Respeita os limites de palavras indicados.

    15

    N4 12

    N3

    Escreve um texto simples, incluindo alguns pormenores relevantes. O discurso globalmente claro e coeso, ainda que possam registar-se incoerncias. A articulao das ideias geralmente linear. Pode no respeitar os limites de palavras indicados.

    9

    N2 6

    N1

    Escreve um texto simples, abordando o tema de forma genrica e recorrendo a repeties e pormenores pouco relevantes. Utiliza frases elementares, mas estrutura deficientemente o texto. Pode no respeitar os limites de palavras indicados.

    3

    Competncia Lingustica*

    N5

    Escreve um texto corretamente estruturado. Utiliza de forma geralmente adequado vocabulrio variado, embora possa ocorrer pontualmente uma escolha de palavras menos correta. Revela bom domnio gramatical, com alguns lapsos, raros e no sistemticos. A ortografia razoavelmente correta, com erros apenas em vocbulos menos correntes, em que se pode notar a influncia da lngua materna. A pontuao adequada.

    10

    N4 8

    N3

    Escreve um texto simples onde revela domnio lingustico suficiente para articular as ideias de forma compreensvel e com pouca ambiguidade. O vocabulrio relativamente pobre, mas consegue suprir limitaes com recurso a circunlocues e outros mecanismos de substituio. O controlo gramatical suficiente para permitir a compreenso do que pretende comunicar. A ortografia aceitvel e a pontuao adequada.

    6

    N2 4

    N1

    Escreve um texto simples, utilizando padres frsicos muito elementares. Emprega estruturas simples, com tendncia a misturar tempos e a esquecer-se de fazer concordncias. Utiliza vocabulrio muito elementar. A pontuao nem sempre adequada.

    2

    *A competncia lingustica s ser avaliada se o aluno tiver tratado o tema proposto, situando-se o seu texto, pelo menos, no nvel 1 da competncia pragmtica.

  • INFORMATION EVALUATION TEST 3

    Critrios Gerais de Classificao

    Todos os itens apresentam critrios especficos de classificao organizados por nveis de desempenho. A cada um

    desses nveis atribuda uma nica pontuao. Para a generalidade dos itens, so considerados de um a cinco

    nveis (N5, N4, N3, N2 e N1). Qualquer resposta que no corresponda ao nvel mais el evado descrito integrada

    num dos outros nveis apresentados, de acordo com o desempenho observado.

    Para a atividade C, so considerados de um a cinco nveis (N5, N4, N3, N2 e N1), em cada parmetro

    competncia pragmtica e competncia lingustica.

    Qualquer resposta que no corresponda ao nvel mais elevado descrito integrada num dos outros nveis

    apresentados, de acordo com o desempenho observado. Esto previstos nveis de desempenho intercalares no

    descritos.

    classificada com zero pontos qualquer resposta que no atinja o nvel 1 de desempenho.

    Nos itens de seleo, qualquer resposta indicada de forma equvoca, por exemplo, fornecendo mais elementos do

    que o(s) pedido(s), classificada com zero pontos.

    Nos itens de construo, atribuda a classificao de zero pontos a respostas que no correspondam ao solicitado,

    independentemente da qualidade do texto produzido

    .

    Domnios Competncias Tipologia

    de itens

    Nmero

    de itens

    Cotao

    (em pontos)

    Lexis

    Food / healthy habits / eating places

    Grammar

    Adjective degrees

    Countables and uncountables

    Modal verbs (giving advices)

    Idioms and phrasal

    verbs

    Competncia lingustica

    competncia lexical

    competncia gramatical

    competncia semntica

    competncia ortogrfica

    Competncia pragmtica

    competncia funcional

    Grupo I

    ITENS DE SELEO

    Completamento

    Associao

    Correspondncia / associao

    Resposta restrita

    ITENS DE SELEO

    W / DS

    Resposta curta

    5

    2

    75 pontos

    Competncia sociolingustica

    Grupo II

    Itens de construo

    Resposta restrita ou extensa

    1 25 pontos

  • I

    Reading comprehension, language use and vocabulary

    Read the text about how to stay healthy.

    Keys to health

    To stay healthy, you need to work on four areas exercise,

    diet, weight control and good health habits.

    Regular exercise is essential for good health. It tones the

    muscles, strengthens the bones, and makes the heart and lungs

    work better. Exercise also helps to relieve stress. The most

    beneficial type of exercise is aerobics. Aerobic exercises, in the

    form of jogging, cycling or lap swimming, strengthens the heart.

    It is important to choose a form of exercise you enjoy. It could

    be dancing or just walking. As long as you do it regularly, you

    will be fit. People who are fit enjoy life more because they can join in any

    kind of activity.

    To maintain a healthy life, it is necessary to develop good dietary habits.

    Eat a variety of food but specially more whole-wheat grains, apples,

    oranges, pears, lettuce, broccoli, cauliflower and fish. Decrease intake of

    animal protein and fats. Use less salt and take at least 1000 mg of calcium a

    day. Non-fat milk and low-fat yoghurt are good sources of calcium. Do not

    forget to drink at least seven glasses of water a day. Avoid eating junk food

    or processed food which is high in sugar or salt content and has little

    nutritional value.

    Developing good health habits is important if you want to keep healthy. Don't smoke, avoid excess ive alcohol

    intake, and keep moderate hours. Go to bed early and wake up early. Work hard and play hard too. Avoid stress

    by exercising and developing hobbies. Have a positive attitude towards people and work. Half -yearly dental

    check-ups are also necessary to maintain dental health.

    Being overweight can lead to a lot of health problems. You can suffer from heart disease, high blood

    pressure, varicose veins and gall bladder disease. Weight control requires conscious effort and self -control. Diet

    and exercise play the most important role in weight control. Make sure exercise is part of your daily program.

    Watch the amount and type of food you eat. Complex carbohydrates are important in a healthy diet.

    Health is pleasurable; ill health is miserable. There are other threats to health but if you remember the points

    mentioned above, you should enjoy good health.

    http://www.englishdaily626.com/lower_secondary_english_essays.php?123

    (abridged)

    Name: __________________________________________________ No. _____ Class: _________

    Date: ____/____/____ Evaluation: ___________________ Teacher: _______________________

    EVALUATION TEST 3

    5

    10

    15

    20

    25

    30

  • A. Are the sentences' Right' (A) or 'Wrong' (B)? If there is not enough information to answer 'Right'

    (A) or 'Wrong' (B) choose 'Doesnt say' (C).

    1. You dont have to do anything to stay healthy.

    2. You need to choose your favourite physical exercise so as to practice

    it regularly.

    3. Good dietary habits involve eating less meat.

    4. Being underweight means being unhealthy.

    5. You can eat a lot, avoid exercise and still keep your weight.

    6. If you go to bed late and wake up early, you are developing good

    health habits.

    B. Correct the Wrong (B) sentences using information from the text.

    1. ______________________________________________________________________

    2. ______________________________________________________________________

    3. ______________________________________________________________________

    C. There are several food items mentioned in the text. Place them under each heading.

    D. Do you have healthy habits? Justify your

    answer with information taken from the text.

    ________________________________________________

    ________________________________________________

    ________________________________________________

    ________________________________________________

    E. Read the sentences about food and vegetarians in the UK. Choose the best word (A, B or C) for each

    space.

    1. _____________ British people are deciding not to eat meat and animal products.

    A. Many B. Little C. Any

    2. There are _____________ three million vegetarians in the UK today.

    Fruit Vegetables Proteins Dairy products Starchy food

    Products high in fat and sugar

    1.

    2.

    3.

    4.

    5.

    6.

    7.

    8.

    9.

    10. 11.

    12.

  • A. less than B. more than C. the most

  • 3. _________________ vegetarians choose not to eat meat or animal products for ethical reasons.

    A. Lots of B. Much C. A little

    4. Organic farmers dont use ________________ chemicals, pesticides or fertilisers.

    A. no B. any C. a little

    5. ________________ people buy organic meat, fruit and vegetables from farmers markets.

    A. A few B. Any C. A little

    6. Organic food is often produced in a __________ "natural" but __________ expensive way.

    A. less less B. more more C. most most

    7. Fans of organic food say it tastes much _________________!

    A. gooder B. worse C. better

    F. Complete the five conversations.

    1. Dont you think the exam

    was a piece of cake?

    A. Yes, it was extremely difficult.

    B. Lets go then!

    C. Yes, in fact it was very easy.

    2. He is going to spill the

    beans about the new

    restaurants location.

    A. Hes the big cheese.

    B. He always talks too much.

    C. Hes too relaxed.

    3. Lets eat out! A. Okay. Where?

    B. Yes, you should eat until its finished.

    C. Are you angry?

    4. Hes a hard nut to crack

    but I think I can handle him!

    A. Hes always in trouble.

    B. Hes very important indeed.

    C. I dont know. Hes very hard to convince.

    5. Everybody wants to have

    an equal share of the cake!

    A. Dont worry! Ill cut it up in identical slices.

    B. Dont worry! Ill cut it out in identical slices.

    C. Dont worry! Ill cut it off equally.

  • G. Complete the conversation between Mrs Smith and the waiter.

    What does Mrs Smith say to the waiter?

    Example:

    Waiter: Hello, can I help you madam?

    Mrs Smith: Yes, please.

    II

    WRITING

    Write a message to a friend to persuade him / her to have a healthy life. Use modal verbs to give advice

    (should; shouldnt; must; mustnt; dont have to)

    Write 70-80 words.

    Refer:

    What exercise to take;

    What he should eat;

    Other tips to improve healthy habits.

    Waiter: Would you like a starter?

    Mrs Smith: (1) ___________________________

    Waiter: What would you like for a main course?

    Mrs Smith: (2) ____________________________

    Waiter: Would you like anything to drink?

    Mrs Smith: (3) ____________________________

    Waiter: Can I bring you anything else?

    Mrs Smith: (4) ____________________________

    Waiter: Thats $6.75

    Mrs Smith: (5) ____________________________

    Waiter: Thank you very much.

    A. Id like a grilled

    cheese sandwich.

    B. Yes, Id like a bowl of

    chicken soup, please.

    C. Could I have the bill,

    please?

    D. Youre welcome. Have

    a nice day.

    E. Here you are.

    F. Yes, Id like a glass of

    water, please.

    G. No, thank you. Just

    the bill.

    H. Yes, please.

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

  • CRITRIOS ESPECFICOS DE CLASSIFICAO GRUPO I

    A N3 Seleciona 5 ou 6 opes corretas. Chave: 1. B; 2. A; 3. A; 4. C; 5. B; 6. B.

    12

    N2 8

    N1 Seleciona 2 opes corretas. 4

    B

    N3

    Identifica corretamente as 3 frases. Pode escrever com incorrees de grafia no impeditivas da compreenso. Chave: 1. To stay healthy you need to work on 4 areas: exercise, diet, weight control and good health habits;2. Diet and exercise play the most important role in weight control; 3. Go to bed early and wake up early

    12

    N2 8

    N1 Identifica corretamente 1 frase. Pode escrever com incorrees de grafia no impeditivas da compreenso.

    4

    C

    N3

    Completa a tabela com 12 a 13 palavras do texto. Pode escrever com incorrees lingusticas no impeditivas da compreenso. Chave: 1. Apple; 2. Oranges; 3. Pears; 4. Lettuce; 5. Broccoli; 6. Cauliflower; 7. Fish; 8. Milk; 9. Yoghurt;10. Whole-wheat grains; 11. Junk food; 12. Processed food.

    12

    N2 8

    N1 Completa a tabela com 3 palavras do texto. Pode escrever com incorrees lingusticas no impeditivas da compreenso.

    4

    D

    N3

    Responde pergunta justificando-a coerentemente. Podem ocorrer algumas incorrees lingusticas sem, contudo, comprometer a mensagem. Exemplo de resposta: Yes I do because I practise exercise, I try to eat vegetables at lunch and at dinner and I eat fruit in the morning and in the afternoon. I also drink plenty of water and I dont have any addictions.

    12

    N2 8

    N1

    Exprime uma opinio justificando-a coerentemente. Podem ocorrer bastantes incorrees lingusticas sem, contudo, comprometer a mensagem.

    4

    E N3 Completa as frases com as 7 palavras corretas. Chave: 1. A; 2. B; 3. A; 4. B; 5. A; 6. B; 7. C.

    10

    N2 6

    N1 Completa as frases com 4 palavras corretas. 3

    F N3 Seleciona corretamente as 5 opes. Chave: 1. C; 2. B; 3. A; 4. C; 5. A

    9

    N2 6

    N1 Seleciona corretamente 1 opo. 3

    G N3 Completa o dilogo com 5 frases corretas. Chave: 1. B; 2. A; 3. F; 4. G; 5. E

    9

    N2 6

    GRUPO II

    Competncia Pragmtica

    1

    N5

    Escreve um texto, respeitando o tema dado, fornecendo pormenores e destacando aspetos relevantes. O discurso claro e coerente, ainda que com recurso a um nmero limitado de mecanismos de coeso. Respeita os limites de palavras indicados.

    15

    N4 12

    N3

    Escreve um texto simples, incluindo alguns pormenores relevantes. O discurso globalmente claro e coeso, ainda que possam registar-se incoerncias. A articulao das ideias geralmente linear. Pode no respeitar os limites de palavras indicados.

    9

    N2 6

    N1

    Escreve um texto simples, abordando o tema de forma genrica e recorrendo a repeties e pormenores pouco relevantes. Utiliza frases elementares, mas estrutura deficientemente o texto. Pode no respeitar os limites de palavras indicados.

    3

    Competncia Lingustica*

    N5

    Escreve um texto corretamente estruturado. Utiliza de forma geralmente adequado vocabulrio variado, embora possa ocorrer pontualmente uma escolha de palavras menos correta. Revela bom domnio gramatical, com alguns lapsos, raros e no sistemticos. A ortografia razoavelmente correta, com erros apenas em vocbulos menos correntes, em que se pode notar a influncia da lngua materna. A pontuao adequada.

    10

    N4 8

    N3

    Escreve um texto simples onde revela domnio lingustico suficiente para articular as ideias de forma compreensvel e com pouca ambiguidade. O vocabulrio relativamente pobre, mas consegue suprir limitaes com recurso a circunlocues e outros mecanismos de substituio. O controlo gramatical suficiente para permitir a compreenso do que pretende comunicar. A ortografia aceitvel e a pontuao adequada.

    6

    N2 4

    N1

    Escreve um texto simples, utilizando padres frsicos muito elementares. Emprega estruturas simples, com tendncia a misturar tempos e a esquecer-se de fazer concordncias. Utiliza vocabulrio muito elementar. A pontuao nem sempre adequada.

    2

    *A competncia lingustica s ser avaliada se o aluno tiver tratado o tema proposto, situando-se o seu texto, pelo menos, no nvel 1 da competncia pragmtica.

  • INFORMATION EVALUATION TEST 4

    Critrios Gerais de Classificao

    Todos os itens apresentam critrios especficos de classificao organizados por nveis de desempenho. A cada um

    desses nveis atribuda uma nica pontuao. Para a generalidade dos itens, so considerados de um a cinco

    nveis (N5, N4, N3, N2 e N1). Qualquer resposta que no corresponda ao nvel mais elevado descrito integrada

    num dos outros nveis apresentados, de acordo com o desempenho observado.

    Para a atividade C, so considerados de um a cinco nveis (N5, N4, N3, N2 e N1), em cada parmetro

    competncia pragmtica e competncia lingustica.

    Qualquer resposta que no corresponda ao nvel mais elevado descrito integrada num dos outros nveis

    apresentados, de acordo com o desempenho observado. Esto previstos nveis de desempenho intercalares no

    descritos.

    classificada com zero pontos qualquer resposta que no atinja o nvel 1 de desempenho.

    Nos itens de seleo, qualquer resposta indicada de forma equvoca, por exemplo, fornecendo mais elementos do

    que o(s) pedido(s), classificada com zero pontos.

    Nos itens de construo, atribuda a classificao de zero pontos a respostas que no correspondam ao solicitado,

    independentemente da qualidade do texto produzido.

    Domnios Competncias Tipologia de itens

    Nmero de itens

    Cotao (em pontos)

    Lexis

    Fashion, clothes, fashion styles, trends

    Grammar

    Past Simple vs Present Perfect

    Present Perfect

    Phrasal verbs

    Competncia lingustica

    competncia lexical

    competncia gramatical

    competncia semntica

    competncia ortogrfica

    Competncia pragmtica

    competncia funcional

    Grupo I

    ITENS DE SELEO

    Completamento

    Associao

    ITENS DE SELEO

    W / DS

    Resposta curta

    5

    2

    60 pontos

    Competncia sociolingustica

    Grupo II

    Itens de construo

    Resposta restrita ou extensa

    1 30 pontos

  • I

    Reading comprehension, language use and vocabulary

    Read the text about shopping.

    Clothes shopping on a budget!

    Like many people, I absolutely love clothes shopping! But, as a student, I

    dont have a lot of money to keep up with the latest fashion trends. Especially

    when it comes to vintage clothes, which are in fashion at the moment. I cant

    afford many things in vintage shops. I like to look on eBay, but I dont like to buy

    clothes online because they dont always fit well when they arrive. I like to always

    try on clothes in the shop before I buy them it makes each shopping trip much

    more fun!

    In England, we have shops called charity shops, where people donate their

    old clothes, shoes, books, CDs, DVDs, and children's toys and games. In

    America, they are called thrift shops, which you may know from Macklemores,

    hit song! I love these shops, because you can often find a bargain, brand new

    clothes with the tags still on them, or real vintage items which havent got a big

    price tag!

    The only downside to charity shopping is that you have to search through

    everything in the shop, which can take a lot of time. Also, sometimes it is

    disappointing. I have searched for hours before and not found a single thing to

    buy! But this happens with big department stores in shopping centres too, so perhaps it is just occasional bad

    luck! Most of the time, however, I have found some bargains, and saved lots of money! Occasionally, I have

    found lovely handbags, new shoes, hardly-worn clothes, and some fantastic second-hand books and DVDs at a

    fraction of the price that youd find in a normal shop. And the best part about charity shopping is that the money

    goes to a good cause!

    http://learnenglis hteens.b ritis hcouncil. org/magazine/f ashion/clothes -s hopping -budget

    A. Are the sentences 'Right' (A) or 'Wrong' (B)? If there is not enough information to answer 'Right'

    (A) or 'Wrong' (B) choose 'Doesnt say' (C).

    1. The girl thinks the clothes bought online fit her well.

    2. She cant afford designer label clothes.

    3. People give away accessories which no longer match their clothes.

    4. In charity shops you only find old clothes.

    5. The girl has saved money in big department stores.

    Name: __________________________________________________ No. _____ Class: _________

    Date: ____/____/____ Evaluation: ___________________ Teacher: _______________________

    EVALUATION TEST 4

    5

    10

    15

    20

  • 6. Charity shopping helps people in need.

  • B. Copy information from the text that shows the sentences before are 'Right' (A) or 'Wrong' (B).

    1. _________________________________________________________________________

    2. _________________________________________________________________________

    3. _________________________________________________________________________

    4. _________________________________________________________________________

    5. _________________________________________________________________________

    C. Read the descriptions of some words used in the text.

    What is the word for each one? The first letter is already there.

    There is one space for each other letter in the word.

    1. General tendency or direction, fashion. T ___ ___ ___ ___

    2. Classic, old and special. V ___ ___ ___ ___ ___ ___

    3. Something bought or offered at a low price. B ___ ___ ___ ___ ___ ___

    4. A strip of leather, paper, metal, or plastic attached

    to something. T ___ ___

    5. A place where merchandise is offered for sale. S ___ ___ ___ ___

    D. Name two clothes items, their pattern and styles, two underwear items, two sleeping wear items,

    two make up items and two accessories which you might like to buy in a charity shop.

    Clothes Pattern Style Sleeping wear Make up Accessories

    1.________

    2_________

    3._________

    4._________

    5. ________

    6. ________

    7. __________

    8. __________

    9. _________

    10. ________

    11. ________

    12. ________

  • E. Read the following article about fashion.

    Choose the best word (A, B or C) for each space.

    Here in France I (1) ______________ young people in high heels, wearing a lot

    of make-up and with carefull y combed hair, even when they (2) ______________

    anywhere special. The lady I have lived with here (3) ______________ the past

    two years has helped me learn to knit. She is a knitting-machine! She

    (4) ______________ to knit because she and her siblings had to knit socks and

    gloves during the war, or they (5) ______________ very cold.

    Making quilts, knitting accessories and editing clothing has (6) ______________

    become popular among young people in England for a while. In Falmouth, the

    hometown of fine Arts Universi ty in the south of England, the streets are full of

    students wearing clothes theyve (7) ______________ bought from vintage

    markets, from charity shops or which theyve made themselves. Anything goes.

    For the young people of Britain any hair colour, style and shape has the pote ntial

    to be liked.

    I went to a charity shop this morning and (8) ______________ myself two items of clothing for 3 euros in total, I

    wondered why French young people haven t learned to buy from such shops (9) ______________. One student at

    school here said to me that she (10) ______________ it was a shame as being able to wear whatever you want

    allows you to express your personali ty through your clothes.

    http://learnenglis hteens.b ritis hcouncil. org/magazine/f ashion/w hat -do-y ou -w ear

    (changed and abridged)

    1. A. have come across B. came across C. come across

    2. A. didnt went B. went C. havent gone

    3. A. since B. for C. yet

    4. A. learnt(ed) B. has learnt(ed) C. didnt learn

    5. A. get B. got C. have got

    6. A. yet B. already C. just

    7. A. ago B. just C. already

    8. A. buy B. have bought C. bought

    9. A. yet B. already C. ever

    10. A. think B. thought C. has thought

    F. Order the words to write meaningful sentences and dont forget to write the verb in the correct

    tense. The first one is done for you.

    1. Weekend / to a vegetarian / restaurant / go / last / I /.

    I went to a vegetarian restaurant last weekend.

    2. London / 2 times / I / visit /.

    _________________________________________________________________________

    3. supermarket / mum / go / the / to / just.

    _________________________________________________________________________

  • 4. July / finish / last / exams / I / my /.

    _________________________________________________________________________

    5. buy / yesterday / I / new dress / a /.

    _________________________________________________________________________

    6. never / I / Dior / try /.

    _________________________________________________________________________

    G. Complete the dialogue. Write one word for each space.

    Id like to try (1) __________________ these trainers, please.

    Of course. (2) __________________ size are you?

    Seven.

    Just a moment. (3) __________________ you are.

    Im afraid theyre (4) __________________ small.

    OK, would you like to try a (5) __________________ size?

    Yes, (6) __________________.

    These (7) _________________ like a glove and (8) _________________ my jeans!

    (9) __________________ much is it?

    (10) __________________ 50 pounds.

    II WRITING

    Join a teen forum and share your opinion about todays top ic. Write 70-80 words.

    Say:

    What influences teen fashion;

    How celebrities influence teens;

    If teen magazines affect teen fashion.

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

  • CRITRIOS ESPECFICOS DE CLASSIFICAO

    GRUPO I

    A N3

    Seleciona 5 ou 6 opes corretas.

    Chave : 1. B; 2. A; 3. C; 4. B; 5. B; 6. A

    12

    N2 8

    N1 Seleciona 2 opes corretas. 4

    B

    N3

    Identif ica corretamente as 5 frases. Pode escrever com

    incorrees de grafia no impeditivas da compreenso.

    Chave : 1. I find it difficult to buy clothes online because they

    dont always fit well when they arrive.2. I cant afford many

    things in vintage shops. 3. I love these shops, because you

    can often find a bargain brand new clothes with the tags still

    on them, or real vintage items.4. The majority of the time,

    however, I have found some bargains, and saved lots of

    money!. 5. And the best part about charity shopping is that the

    money goes to a good cause!"

    9

    N2 6

    N1 Identif ica corretamente 1 a 2 frases. Pode escrever com

    incorrees de grafia no impeditivas da compreenso. 3

    C N3

    Completa as 5 palavras adequadamente.

    Chave : 1. Trend; 2. Vintage; 3. Bargain; 4.Tag; 5. Store. 9

    N2 6

    N1 Completa 2 palavras adequadamente. 3

    D

    N3

    Completa a tabela com 11 a 12 palavras. Pode faz-lo

    com incorrees de grafia no impeditivas da

    compreenso.

    Chave : 1. Skirt; 2. Shirt; 3. Checked;4. Polka-dotted; 5.

    Plaited; 6. Long-sleeved; 7. Pyjamas; 8. Dressing gown; 9.

    Lipstick; 10. Eye-shadow; 11. Belt; 12. Handbag.

    9

    N2 6

    N1 Completa a tabela com 5 palavras. Pode faz-lo com

    incorrees de grafia no impeditivas da compreenso.

    3

    E N3

    Completa o texto com 9 ou 10 palavras corretas.

    Chave : 1. A; 2. C; 3. B; 4. A; 5. B; 6. B;

    7. B; 8. C; 9. A; 10. B.

    9

    N2 6

    N1 Completa o texto com 4 palavras corretas. 3

    F

    G

    N3

    Escreve as 5 frases com correo gramatical. Pode

    escrever com algumas incorrees de grafia no

    impeditivas da compreenso.

    Chave : 2. I have visited London 2 times.

    3. Mum has just gone to the supermarket.

    4. I finished my exams last July.

    5. I bought a new dress yesterday.

    6. Ive never tried Dior.

    12

    N2 8

    N1

    Escreve apenas 2 frases com correo gramatical. Pode

    escrever com algumas incorrees de grafia no

    impeditivas da compreenso.

    4

    N3

    Completa o dilogo com 9 a 10 palavras. Pode faz-lo

    com incorrees de grafia no impeditivas da

    compreenso.

    Chave: 1. on; 2. What; 3. Here; 4, too; 5. bigger; 6.

    please; 7. f it; 8. match; 9. How ; 10. Its.

    15

    N2 10

    N1 Completa o dilogo com 5 palavras. Pode faz-lo com

    incorrees de grafia no impeditivas da compreenso.

    5

    GRUPO II

    Competncia Pragmtica

    1

    N5

    Escreve um texto, respeitando o tema dado,

    fornecendo pormenores e destacando aspetos

    relevantes. O discurso claro e coerente, ainda que

    com recurso a um nmero limitado de mecanismos de

    coeso. Respeita os limites de palavras indicados.

    15

    N4 12

    N3

    Escreve um texto simples, incluindo alguns

    pormenores relevantes. O discurso globalmente

    claro e coeso, ainda que possam registar-se

    incoerncias. A articulao das ideias geralmente

    linear. Pode no respeitar os limites de palavras

    indicados.

    9

    N2 6

    N1

    Escreve um texto simples, abordando o tema de

    forma genrica e recorrendo a repeties e

    pormenores pouco relevantes. Utiliza frases

    elementares, mas estrutura deficientemente o texto.

    Pode no respeitar os limites de palavras indicados.

    3

    Competncia Lingustica*

    N5

    Escreve um texto corretamente estruturado. Utiliza de

    forma geralmente adequado vocabulrio variado,

    embora possa ocorrer pontualmente uma escolha de

    palavras menos correta. Revela bom domnio

    gramatical, com alguns lapsos, raros e no

    sistemticos. A ortografia razoavelmente correta,

    com erros apenas em vocbulos menos correntes,

    em que se pode notar a influncia da lngua materna.

    A pontuao adequada.

    10

    N4 8

    N3

    Escreve um texto simples onde revela domnio

    lingustico suficiente para articular as ideias de forma

    compreensvel e com pouca ambiguidade. O

    vocabulrio relativamente pobre, mas consegue

    suprir limitaes com recurso a circunlocues e

    outros mecanismos de substituio. O controlo

    gramatical suficiente para permitir a compreenso

    do que pretende comunicar. A ortografia aceitvel e

    a pontuao adequada.

    6

    N2 4

    N1

    Escreve um texto simples, utilizando padres frsicos

    muito elementares. Emprega estruturas simples, com

    tendncia a misturar tempos e a esquecer-se de fazer

    concordncias. Utiliza vocabulrio muito elementar. A

    pontuao nem sempre adequada.

    2

    *A competncia lingustica s ser avaliada se o aluno tiver tratado o tema proposto, situando-se o seu texto, pelo menos, no nvel 1 da competncia pragmtica.

  • INFORMATION EVALUATION TEST 5

    Critrios Gerais de Classificao

    Todos os itens apresentam critrios especficos de classificao organizados por nveis de desempenho. A cada um

    desses nveis atribuda uma nica pontuao. Para a generalidade dos itens, so considerados de um a cinco

    nveis (N5, N4, N3, N2 e N1). Qualquer resposta que no corresponda ao nvel mais elevado descrito integrada

    num dos outros nveis apresentados, de acordo com o desempenho observado.

    Para a atividade C, so considerados de um a cinco nveis (N5, N4, N3, N2 e N1), em cada parmetro

    competncia pragmtica e competncia lingustica.

    Qualquer resposta que no corresponda ao nvel mais elevado descrito integrada num dos outros nveis

    apresentados, de acordo com o desempenho observado. Esto previstos nveis de desempenho intercalares no

    descritos.

    classificada com zero pontos qualquer resposta que no atinja o nvel 1 de desempenho.

    Nos itens de seleo, qualquer resposta indicada de forma equvoca, por exemplo, fornecendo mais elementos do

    que o(s) pedido(s), classificada com zero pontos.

    Nos itens de construo, atribuda a classificao de zero pontos a respostas que no correspondam ao solicitado,

    independentemente da qualidade do texto produzido.

    Domnios Competncias Tipologia de itens

    Nmero de itens

    Cotao (em pontos)

    Lexis

    Communication, media;

    Verbs Broadcast; shoot;

    publish; censor.

    Grammar

    Relative clauses

    Meet vs know

    Competncia lingustica

    competncia lexical

    competncia gramatical

    competncia semntica

    competncia ortogrfica

    Competncia pragmtica

    competncia funcional

    Grupo I

    ITENS DE SELEO

    Completamento

    Associao

    Completamento

    ITENS DE SELEO

    W / DS

    Resposta curta

    3

    2

    75 pontos

    Competncia sociolingustica

    Grupo II

    Itens de construo

    Resposta restrita ou extensa

    1 25 pontos

  • I

    Reading comprehension, language use and vocabulary

    Read the text about Lady Gaga and the media.

    Last September, I went to Paris to visit some friends. We had a

    great time, seeing the main sites and going out for dinner. But our

    final day together was different and it all began with a scream.

    We were at the Champs-lyses when we heard a girl's loud

    scream. Then there was another. And another. The entire street

    was soon filled with screams. Not knowing what to expect, we ran

    towards the commotion and found ourselves in a large crowd

    outside the Sephora's perfume shop. Stuck behind by a railing, the

    crowd got bigger and bigger. All around us there were police

    officers and security guards; furthermore, the media had arrived,

    setting up their fancy cameras. The crowd, the media, the

    screams it all began to make sense. Lady Gaga was in Paris.

    Paparazzi soon arrived, eager to get an exclusive shot of the

    pop star. Some fans would scream loudly for no reason, making

    everyone else think that she had left the building. Cameras,

    phones, iPads were suddenly up in the air like guns ready to fire

    but she was nowhere to be seen. It was a rollercoaster of

    anticipation, false alarms and disappointment. And it got hotter and

    hotter. A young girl fainted and two police officers had to jump over

    the railing to save her. But nobody took care of her afterwards

    she sat alone on a bench, now unable to see her idol. Another two girls fainted.

    Lady Gaga eventually left Sephora I was sure of it as the screams were louder than ever. She wore an unusual

    white jacket and dark sunglasses. As soon as I saw her, I took out my phone and hit 'record'. But before I knew it, she

    was out of my sight. I think she signed some autographs but she was gone in seconds. I don't know how long we had

    waited; it didn't matter. I had Lady Gaga on my phone my reward for the long wait. Naturally, the paparazzi followed

    her.

    I've always sympathised with celebrities who are tormented and pursued by the paparazzi. It can't be easy having

    the media always interfere in your personal life, the constant flash of a camera When I think of people like Britney

    Spears and Princess Diana, I fully understand the negative side of the media and paparazzi. Celebrities are human

    beings after all. Just like us, they deserve their privacy, their freedom, the ability to walk freely down the street

    And yet, last September, I took a shot of Lady Gaga on my phone.

    http://learnenglis hteens.b ritis hcouncil. org/magazine/ ent ert ainm ent/lady -gaga -par is

    Name: __________________________________________________ No. _____ Class: _________

    Date: ____/____/____ Evaluation: ___________________ Teacher: _______________________

    EVALUATION TEST 5

    5

    10

    15

    20

    25

    30

    35

  • A. Are the sentences 'Right' (A) or 'Wrong' (B)? If there is not enough information to answer 'Right'

    (A) or 'Wrong' (B) choose 'Doesnt say' (C).

    1. Lady Gaga was the cause of a big hustle in a street of Paris.

    2. Paparazzi wanted to be the first to take a photo of the singer.

    3. They sold the photos for huge prices.

    4. No one used "real" cameras.

    5. Everybody went to help a girl who fainted.

    6. The writer has never understood the celebrities need for privacy.

    B. Complete the following sentences with information from

    the fourth paragraph.

    1. When the girl saw Lady Gaga, she _________________________________________

    2. Lady Gaga gave some autographs and _____________________________________

    3. In order to take more pictures, the _________________________________________

    C. Answer these questions.

    1. Which newspapers publish the news described in the text? Justify your answer.

    ____________________________________________________________________________

    2. Do you like the news published by those newpapers? Why / not?

    ____________________________________________________________________________

    ____________________________________________________________________________

    3. What is the negative side of the media pointed out in the text?

    ____________________________________________________________________________

    D. Read the descriptions of some types of programmes.

    What is the word for each one? The first letter is already there.

    There is one space for each other letter in the word.

    1. A radio or television show in which a host interviews or chats with guests,

    especially celebrity guests.

    T ___ ___ ___ S ___ ___ ___

    2. A dramatic work that is light and often humorous or satirical in tone and

    that usually contains a happy resolution.

    C ___ ___ ___ ___ ___

    3. A factual film or television programme about an event, person, etc., presenting the facts with little or no

    fiction.

    D ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___

  • 4. A motion picture or television film consisting of a photographed series of drawings, objects, or computer

    graphics.

    C ___ ___ ___ ___ ___ ___

    E. Join these sentences using a relative pronoun.

    1. James Agee is a famous journalist and novelist. He wrote Let Us Now Praise

    Famous Men.

    _____________________________________________________

    _____________________________________________________

    _____________________________________________________

    _____________________________________________________

    2. A script is a text. Actors must memorise it.

    _____________________________________________________

    _____________________________________________________

    _____________________________________________________

    _____________________________________________________

    3. The Big Bang Theory is an American sitcom. It was created by

    Chuck Lorre and Bill Prady.

    _____________________________________________________

    _____________________________________________________

    _____________________________________________________

    _____________________________________________________

    4. Oprah Winfrey is a media entrepreneur and television host. Her money

    has been applied to help thousands of children in Africa.

    _____________________________________________________

    _____________________________________________________

    _____________________________________________________

    _____________________________________________________

  • F. Which notice (A-G) says this (1-5)?

    For questions 1-5, choose the correct letter A-G.

    1. Once a week, people who cant

    understand foreign languages can see a film.

    2. You can watch the Monarch if

    you choose a certain channel.

    3. You will be informed if you won

    a prize.

    4. If you want to see some film

    scenes being shot, wait here please.

    5. Unknown parts of a film will

    be broadcast.

    II

    WRITING

    Write a note to a friend about the pros and cons of the Internet. Write 70-80 words.

    Refer:

    The advantages;

    The disadvantages;

    Some ways to avoid addiction.

    A.

    B.

    C.

    D.

    E.

    F.

    G.

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    _________________________________________________________________

    The winner of the contest will be

    known tonight at 10 p.m.

    If you want to meet reliable people

    online, visit Research Gate!

    Queue here! The film scenes will be

    shot from this point.

    Dubbed film sessions every

    Saturday!

    BBC broadcasts The Queens

    Christmas speech tonight.

    Watch here all the censored parts of

    the film! Unforgettable!

    Meet us tonight at eight in front of the

    school gate.

  • CRITRIOS ESPECFICOS DE CLASSIFICAO

    GRUPO I

    A N3

    Seleciona 5 ou 6 opes corretas.

    Chave : 1. A; 2. A; 3. C; 4. B; 5. B; 6. B. 15

    N2 10

    N1 Seleciona 2 opes corretas. 5

    B

    N3

    Completa as 3 frases adequadamente e com correo

    gramatical. Pode escrever com incorrees de grafia e

    pontuao no impeditivas da compreenso.

    Chave : 1. took her a photo with her mobile phone. 2.

    disappeared immediately. 3. paparazzi followed her.

    15

    N2 10

    N1 Completa 1 frase adequadamente e com correo

    gramatical. 5

    C

    N3

    Responde corretamente a 3 questes de acordo com

    informao do texto e com correo gramatical. Pode

    escrever com incorrees de grafia e pontuao no

    impeditivas da compreenso.

    Exemplo de resposta: 1. Tabloids or popular papers do

    because they like everything that has to do with

    celebrities, they like to publish gossip and sensational

    news. 2. No, I dont because I prefer more serious news

    about facts of the world, so Id prefer the quality papers.

    3. Theyre always interfering in the celebrities personal

    lives.

    18

    N2

    Responde corretamente a 2 questes de acordo com

    informao do texto e com correo gramatical. Pode

    escrever com incorrees de grafia e pontuao no

    impeditivas da compreenso.

    12

    N1

    Responde corretamente a 1 questo de acordo com

    informao do texto e com correo gramatical. Pode

    escrever com incorrees de grafia e pontuao no

    impeditivas da compreenso.

    6

    D N3

    Completa as 4 palavras adequadamente.

    Chave : 1. Talk show; 2. Comedy; 3. Documentary;

    4. Cartoon.

    9

    N2 6

    N1 Completa 2 palavras adequadamente. 3

    E

    N3

    Liga corretamente as 4 frases inserindo o pronome

    relativo adequado.

    Chave : 1. James Agee is a famous journalist and

    novelist who wrote the text for Let Us Now Praise

    Famous Men. 2. A script is a text which actors must

    memorise; 3. The Big Bang Theory is an American

    sitcom which was created by Chuck Lorre and Bill Prady.

    4. Oprah Winfrey is a media entrepreneur, television

    host and author whose money has been applied to help

    thousands of children in Africa.

    9

    N2 6

    N1 Liga corretamente apenas 1 frase inserindo o pronome

    relativo adequado. 3

    F N3 Associa corretamente 5 signif icados. Chave : 1. D; 2. E; 3. A; 4. C; 5. F.

    9

    N2 6

    N1 Associa corretamente 1 ou 2 signif icados. 3

    GRUPO II

    Competncia Pragmtica

    1

    N5

    Escreve um texto, respeitando o tema dado,

    fornecendo pormenores e destacando aspetos

    relevantes. O discurso claro e coerente, ainda

    que com recurso a um nmero limitado de

    mecanismos de coeso. Respeita os limites de

    palavras indicados.

    15

    N4 12

    N3

    Escreve um texto simples, incluindo alguns

    pormenores relevantes. O discurso globalmente

    claro e coeso, ainda que possam registar-se

    incoerncias. A articulao das ideias

    geralmente linear. Pode no respeitar os limites

    de palavras indicados.

    9

    N2 6

    N1

    Escreve um texto simples, abordando o tema de

    forma genrica e recorrendo a repeties e

    pormenores pouco relevantes. Utiliza frases

    elementares, mas estrutura deficientemente o

    texto. Pode no respeitar os limites de palavras

    indicados.

    3

    Competncia Lingustica*

    N5

    Escreve um texto corretamente estruturado.

    Utiliza de forma geralmente adequada

    vocabulrio variado, embora possa ocorrer

    pontualmente uma escolha de palavras menos

    correta. Revela bom domnio gramatical, com

    alguns lapsos, raros e no sistemticos. A

    ortografia razoavelmente correta, com erros

    apenas em vocbulos menos correntes, em que

    se pode notar a influncia da lngua materna. A

    pontuao adequada.

    10

    N4 8

    N3

    Escreve um texto simples onde revela domnio

    lingustico suficiente para articular as ideias de

    forma compreensvel e com pouca ambiguidade.

    O vocabulrio relativamente pobre, mas

    consegue suprir limitaes com recurso a

    circunlocues e outros mecanismos de

    substituio. O controlo gramatical suficiente

    para permitir a compreenso do que pretende

    comunicar. A ortografia aceitvel e a pontuao

    adequada.

    6

    N2 4

    N1

    Escreve um texto simples, utilizando padres

    frsicos muito elementares. Emprega estruturas

    simples, com tendncia a misturar tempos e a

    esquecer-se de fazer concordncias. Utiliza

    vocabulrio muito elementar. A pontuao nem

    sempre adequada.

    2

    *A competncia lingustica s ser avaliada se o aluno tiver tratado o tema proposto, situando-se o seu texto, pelo menos, no nvel 1 da competncia pragmtica.